ο Βύρωνας το 1953

Βύρωνας

Ο Βύρωνας αποτελεί τον πρώτο αστικό προσφυγικό συνοικισμό ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι μία από τις πιο αστικές περιοχές της Αθήνας στον κεντρικό τομέα του δήμου Αττικής. Όσον αφορά την ονομασία, δόθηκε από τον επαναστάτη Άγγλο ποιητή Λόρδο Βύρωνα το 1924, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από το θάνατο του στο Μεσολόγγι, στις 14 Απριλίου 1814.
Μέχρι το 1920, η περιοχή αποτελούνταν από βοσκοτόπια και χωράφια των Αθηναίων. Κατά την έλευση όμως των προσφύγων από την Μικρασία, άρχισαν να απαλλοτριώνονται και να ρυμοτομούνται με απώτερο σκοπό την εγκατάσταση του μεγάλου κύματος προσφύγων.

Η περιοχή διέθετε αρκετά τμήματα. Το πρώτο τμήμα του  οικισμού οικοδομήθηκε τη περίοδο 1922 με 1923 από το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων. Η αρχική ονομασία του ήταν Συνοικισμός Παγκρατίου. Τα υπόλοιπα τμήματα κατασκευάστηκαν από την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων τη χρονική περίοδο μεταξύ 1924- 1926. Στον προσφυγικό οικισμό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες προερχόμενοι κυρίως από τη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας αλλά και από τη Καππαδοκία, τη Προποντίδα, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και αλλού. Κύβοι μικροί ήταν τα περισσότερα προσφυγικά, ορισμένα με στέγες, άλλα με ταράτσες μικρές. Κάποια αξιοποιούσαν τις γωνίες και κέρδιζαν κάποιο δωμάτιο, αλλά όλα είχαν αυλή, μικρή ή μεγάλη.

Δήμος Βύρωνα από το 1934

ο Βύρωνας το 1953
ο Βύρωνας το 1953

Ο Δήμος Αθηναίων, ωστόσο, αποσπάστηκε λίγο αργότερα από το Δήμο Βύρωνα και ο δεύτερος αποτέλεσε για λίγο ανεξάρτητη κοινότητα ενώ ήδη το 1934 μετατράπηκε πλέον σε δήμος εξ’ ολοκλήρου.
Σήμερα στο Βύρωνα, ανάμεσα σε ξέρες, αναιμικούς πευκώνες, συρματοπλέγματα και τραχιές ανηφοριές, ο αέρας φέρνει τον σπόρο μιας ξεχασμένης Αθήνας. Υπάρχουν εκείνα τα διώροφα και τριώροφα του ΄50 και του ΄60 τα οποία είναι ακόμα νοικοκυρεμένα με έναν τρόπο συγκινητικό. Είναι σκορπισμένα ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τα περισσότερα παροπλισμένα. Πόσα θα είχε να πει κανείς για τις διαδρομές της Ιστορίας στο Βύρωνα… Παρά την τεράστια αλλαγή του αστικού τοπίου, ο αέρας φέρνει ιστορίες. Μια συχνή εικόνα από την περιοχή είναι κάποιες ηλικιωμένες γυναίκες σε μπαλκόνια ή αυλές, και ο τρόπος τους, η φωνή τους, που δείχνουν παλιά ρίζα στη συνοικία.

Ο Δήμος Βύρωνα, συνορεύει με τους Δήμους Καισαριανής, Αθηναίων, Δάφνης, ενώ στα Ανατολικά του βρίσκεται η περιοχή του Καρέα, ο Υμηττός και το δάσος του. Επίσης, ο δήμος διαθέτει Δημοτικό Στάδιο, με χωρητικότητα 4.340 θεατών, έδρα του Αθηναϊκού και της Δόξας Βύρωνα, ενώ το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα.

Αποφράξεις Βύρωνας

Μιλώντας για το Βύρωνα δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στη νούμερο 1 αποφρακτική εταιρεία που εδρεύει στην περιοχή. Η Αποφράξεις Βύρωνα λειτουργούν περίπου μισό αιώνα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους ολόκληρο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Αναλαμβάνουν την ομαλή λειτουργία των αποχετευτικών δικτύων της περιοχής καθώς και ολόκληρης της Αττικής. Η Αποφράξεις Βύρωνας διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και έμπειρο, αξιόπιστο προσωπικό. Αποφρακτική Βύρωνα για κάθε πρόβλημα αποχέτευσης , κοντά σας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *